Krämig trebönsmasala

2 juli, 2016

Jag har tidigare pratat väldigt gott om kokboken Mera Vego (någon som har uppföljaren och vill dela med sig av en recension?). På sista tiden har jag dock helt glömt bort att använda den. Men i måndags – DÅ! Jag har aldrig lagat något med smak av indiskt tidigare, men gav mig på en gryta med Tika Masala-grund. Enkel, gott och 100 % vegetarisk. Utesluter en vissa saker tror jag att den kan bli minst lika god vegansk.

Detta behöver du:

ris eller bulgur för 4 per (jag tog mathavre pga. det var vad jag hade hemma)
4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad, färsk ingefära
rapsolja att fräsa i
2–3 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
500 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
6–7 dl blandade bönor (två burkar) jag tog stora vita och kikärtor
färsk koriander om en vill – jag ville, men hade ej hemma
125 g mozzarellaost, i tärningar
1–2 dl hackade cashewnötter (jag tog solroskärnor pga. allergisk)

Gör såhär:

  1.  Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs i olja tillsammans med garam masala någon minut.
  2. Tillsätt krossade tomater, crème fraiche och buljongtärning och låt koka 10-15 min.
  3. Mixa såsen slät med stavmixer. Tillsätt bönorna, smaka av med koriander och ös i mozzarella, skuren i tärningar. Servera med ris eller bulgur och strö cashewnötter över.

Du måste testa! Jag blev glad av den här rätten. Genidrag med mozarellan (kanske mindre smart med mathavren istället för riset, men men). Bonus: lika god i matlåda. Processed with VSCOcam with n1 preset

Läs mer